
Hinrichs, intel·ligència al servei de l’equip
Seth Hinrichs va néixer fa 27 anys a Clara City, una diminuta localitat de l’estat de Minesota, localització en la qual es desenvolupen les diferents històries de Fargo (tant la sèrie com la pel·lícula). I veient-li la cara, hom se’l podria imaginar com un dels implicats en algun d’aquests crims si no s’hagués decantat pel bàsquet. Però no generalitzem. O no encara.
Format a la universitat de Lafayette, on va tenir un rendiment molt prometedor (12’9 punts de mitjana, amb un 43% en triples tirant-ne 4 per partit; en els seus 4 anys de carrera) que va fer pensar que podia entrar a l’NBA. Es va presentar al draft de 2015 i ningú el va seleccionar, fet que el va obligar a fer el salt a Europa. Hinrichs va aterrar a Portugal, en concret a Porto, un trajecte habitual si un és futbolista, però poc esperançador per un jugador de bàsquet. El seu rendiment va ser acceptable per ser la seva primera experiència com a professional, en la qual va combinar les posicions de 3 i de 4. Tot just un any després va fer el salt a Alemanya, on hi ha estat els últims 4 anys: primer al Vfl Kirchheim Knights de la segona divisió, on va millorar el seu rendiment, el que li va valer el fitxatge pel SC Rasta Vechta de la mateixa categoria , on va explotar definitivament.
Va ser el líder de l’equip en una gran temporada col·lectiva que va acabar amb l’ascens a la BBL, amb 13’8 punts, 6’7 rebots i 2’7 assistències per partit per en bo d’en Seth. No va notar el canvi de categoria l’any següent, i a les files del Rasta va consolidar el seu joc, demostrant que els qui creien en el seu potencial no estaven equivocats: 12’8 punts, 5’1 rebots i 3’4 assistències en el seu debut a la BBL. El nombre d’assistències és una barbaritat si tenim en compte que jugava de 4 a temps complet.
El seu rendiment no va passar desapercebut, i l’estiu passat el va fitxar el Ratiopharm Ulm de Jaka Lakovic, un dels millors equips alemanys de l’última dècada i un clàssic de l’Eurocup. Sí, i el mateix equip en el qual jugava Derek Willis, l’home que ens va deixar tirats a última hora. Per aplicar el pla B, el BAXI Manresa no s’ha mogut de ciutat. Compartint posició, el rendiment de Hinrichs ha sigut molt similar: 7 punts, 5’7 rebots i 2’3 assistències per un 12’7 de valoració, en gairebé 23 minuts de joc a la BBL per Hinrichs; 8’6 punts, 5’2 rebots i 1’1 assistències per un 11 de valoració, en 19 minuts per Willis. Però tot això són números. Parlem ara amb un expert en bàsquet alemany.
Visió i coneixement del joc
Per conèixer millor qui és Hinrichs i què en podem esperar a Manresa, tornem a recórrer als coneixements del periodista Danel Agirre, expert en la BBL que ja ens va parlar de Mason i Eatherton.
Primer de tot, i per començar des del principi, parlem de la seva arribada al BAXI Manresa: «M’ha sorprès una mica el fitxatge, perquè suposa apostar per algú que ha tingut un mal any, i sobretot perquè semblava que el Manresa anava a apostar per un 4 més físic», reconeix Agirre. I és que els 2.01 m d’alçada de Hinrichs sembla que donaran per més d’un debat. En el mateix sentit, el periodista basc creu que «és curiós que el BAXI s’hagi interessat primer per un dels dos 4 de la temporada passada de l’Ulm, i hagi acabat fitxant l’altre».
Però com ha sigut la temporada d’Hinrichs? «No se’l va veure còmode en atac amb Jaka Lakovic (tècnic dels alemanys). Tocava menys la pilota que al Rasta Vechta, i no és un jugador per un rol de finalitzador, que complia millor Willis. Això sí, en defensa i rebot sí que va complir com acostuma a fer sempre».
Agirre ens explica que l’evolució del nord-americà a Alemanya «ha sigut més que notable. En la seva segona temporada va ser clau en l’ascens del Rasta Vechta a la BBL, i Pedro Calles (el tècnic) va decidir continuar apostant per ell després de pujar de categoria, i el seu paper en la meravellosa temporada següent del Rasta va ser clau». I afegeix que «després ha arribat aquesta última temporada a Ulm, que no ha sigut ni molt menys nefasta, però en la qual no ha pogut oferir la seva versió total».
I una pregunta clau: com a jugador, què podem esperar del nou fitxatge? Per fer-ho fàcil d’entendre, Agirre fa servir el recurs de la comparació: «Hinrichs és un Luke Sikma amb alguns centímetres i quilos menys. La seva millor virtut és el seu cap, la manera en la qual veu el joc en tota la seva integritat. És un extraordinari passador des del pal alt, i té bona mà des de fora. En defensa i en el rebot, la seva falta de físic la compensa amb intel·ligència, concentració i coratge».
Connexió amb Pedro Martínez
I un clàssic dels fitxatges estivals, especialment en aquest perfil de jugadors, és veure com pot ser la seva adaptació a una lliga com l’ACB. «No crec que tinguis grans problemes per adaptar-se a l’ACB, i més tenint en compte que l’entrenarà Pedro Martínez, a qui li agraden els jugadors d’aquest perfil», explica Agirre, que afegeix alguns matisos: «una altra cosa és si aconseguirà compensar la seva falta de físic. A la BBL hi ha jugadors molt atlètics, però no acostumen a tenir la combinació de quilos i talent d’un Mirotic o un Thompkins». I entrem en un aspecte clau del seu fitxatge, influït per la confecció de la plantilla manresana: «Si fa parella amb Eatherton coincidirà amb un altre jugador que va una mica just de capacitat atlètica per la seva posició. Serà interessant veure si ambdós ho poden compensar amb la seva intel·ligència, perquè tenen un repte similar».
I ja per acabar, que espera Agirre d’Hinrichs en aquesta nova etapa al BAXI Manresa? «El que més confiança em genera és la forma en la qual es pot entendre amb Pedro Martínez. Hinrichs és un jugador d’aquells que millora la circulació de pilota, i segur que s’entén bé amb Eatherton, perquè parlen el mateix idioma basquetbolístic». I afegeix que el seu únic dubte «ve més per la plantilla del BAXI Manresa en la seva integritat. No recordo molts equips de l’ACB en els últims anys que apostessin per diversos fitxatges clau amb un punt dèbil en comú com la manca de físic. Serà interessant veure si Martínez ho sap compensar creant un joc coral i solidari».