Harding, una dependència d’una altra època

Dins del mal inici de temporada del BAXI Manresa a l’ACB, una de les millors notícies és el bon rendiment de Jerrick Harding. Després de sis jornades disputades, el de Wichita és el màxim anotador de l’ACB amb una mitjana de 22,2 punts per partit, i en només dues ocasions s’ha quedat per sota dels 20. Però com amb la majoria de coses bones de la vida, hi ha una altra cara de la moneda que no és tan agradable: la dependència de l’equip entorn del jugador. El BAXI Manresa és el sisè pitjor atac en aquest inici de curs (78,5 punts), i Harding anota el 28,2% d’aquests punts.

La marca més elevada del segle

Abans de continuar, s’ha de tenir present que estem al principi de temporada i que aquesta dependència en Harding es pot diluir durant el curs, especialment si arriben nous fitxatges. Però no deixa de ser significativa aquesta dependència, la més alta del que portem de segle amb el Bàsquet Manresa a l’ACB.

Per trobar un jugador que anoti el 20% o més dels punts de l’equip, hem de tirar enrere fins a la temporada 2012/13, quan Troy DeVries en va anotar el 20,3% amb 15,4 punts. I és que, d’aquestes 18 temporades que el club ha estat a l’elit en aquest segle, només en tres ocasions un jugador ha superat aquest percentatge: a banda del ja esmentat, també va ser el cas de Justin Doellman en la 2011/12 (22,8% amb 16,8 punts) i Rodney White la 2005/06 (27,2% amb 20,8). Dejan Musli es va quedar a prop en la 15/16 amb un 19,6%. Exceptuant el cas de Doellman, en els altres el rendiment de l’equip va ser molt dolent.

Cada vegada veiem equips més corals i amb l’anotació més repartida, quelcom habitual en les últimes temporades del BAXI Manresa: Chima Moneke aportava el 16,5% dels punts, Scott Eatherton el 16,8%Ryan Toolson el 18,7%. Com a curiositat, el percentatge més baix va ser el de Pere Tomàs en la 2016/17, quan va ser el màxim anotador de l’equip amb només 10,4 punts (un 14% del total de l’equip).

Situació poc habitual a l’ACB

Deixant de banda la història i traslladant-nos a l’actual ACB, Harding és també el jugador amb el percentatge més alt de punts anotats respecte als del seu equip, però té un dur competidor: Shannon Evans. El base del Betis és el segon màxim anotador de l’ACB (20,2) i anota un 27,3% dels punts del seu equip, el segon pitjor atac de la lliga (73,8). El cas d’Evans és inclús més impactant, ja que a banda també suma 5,7 assistències (Harding, 2,5).

A banda d’ells, hi ha tres jugadors més per sobre del 20%, i són els que completen el TOP 5 de màxims anotadors de l’ACB. És el cas de Jasiel Rivero (ha jugat 4 dels 6 partits i ara està lesionat), amb un 22,5% dels punts del València; Travis Trice amb el 20,9% dels de l’UCAM Múrcia; i Dragan Bender, amb el 20,1% dels de l’Obradoiro. I cal parlar també de Marc Gasol (Girona, 19,4%) i Scott Bamforth (19% del Breogán), dos jugadors amb molta incidència en l’anotació dels seus equips.

En l’altre extrem, només hi ha tres equips en els quals el seu màxim anotador aporti menys del 15% dels punts totals. Parlem de l’Unicaja (Nihad Djedovic; 14,1%), el Barça (Nico Laprovittola; 14,2%) i el Baskonia (Matt Costello; 14,3%).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *