El BAXI Manresa vola quan anota

El titular d’aquest article pot semblar una obvietat, i ho és en el sentit que en la majoria d’equips sempre hi ha una relació directa entre punts anotats i victòries aconseguides. Que com més anotes, més possibilitats tens de guanyar. Però en el BAXI Manresa, aquesta temporada, aquest fet es veu clarament exposat: hi ha dues cares, la del showtime anotador que recorda als millors Warriors en les victòries; i la versió froilanesca, la del punt de mira desviat en les derrotes.

El BAXI Manresa ha tancat el 2020 amb un balanç de 8 victòries i 8 derrotes, lluny de les posicions de descens i immers en la lluita per entrar a la Copa del Rei. Un balanç extraordinari que tots hauríem firmat a l’inici de temporada. Però, què canvia en les victòries i les derrotes?

Diferència en atac, similitud en defensa

En les vuit victòries aconseguides fins ara, el BAXI Manresa presenta una mitjana de 91,6 punts per partit, una xifra que contrasta amb els 73 que anota en els partits que perd. En total, 18,6 punts de diferència, una diferència abismal que, en canvi, no apareix en l’aspecte defensiu: en els triomfs, els de Pedro Martínez encaixen 85,3 punts, pels que 83,5 que reben en les derrotes. Dos puntets de diferència, el que demostra que en l’àmbit defensiu hi ha hagut una certa regularitat en els 16 partits disputats fins ara.

I és que només en la darrera victòria, a la pista de l’Acunsa GBC, s’ha guanyat anotant menys de 80 punts (78). En la resta, s’ha passat en dues ocasions dels 100 punts (Saragossa i Fuenlabrada), en tres més s’han superat els 90 (Unicaja, Betis i Bilbao), i en les altres se n’han fet més de 80 (Estudiantes i Joventut). Tot el contrari en les derrotes: només contra el Burgos i el Tenerife es va arribar als 80 punts. En les altres, en tres no es va arribar ni als 70 (Andorra, Baskonia i Gran Canària) i en els altres es van quedar per sota dels 80 (Obradoiro, València i Madrid). És a dir, exceptuant dos partits dels 16 disputats, sempre que el BAXI Manresa ha superat la barrera dels 80 punts ha aconseguit la victòria.

Pel que fa a la valoració, la diferència també és abismal: el BAXI Manresa té una mitjana de 99,9 en les victòries i 70,1 en les derrotes. En les 8 victòries, només en dos partits el rival ha acabat amb més valoració (Fuenlabrada i Betis) i la mitjana d’aquests és de 88,3; mentre que en les derrotes, només en un partit els manresans van valorar més que el rival (Obradoiro), que en contra el BAXI fan una mitjana de 101,6 de valoració quan el guanyen.

Qüestió de punteria

Per entendre aquesta diferència d’anotació en les victòries i les derrotes, és clau mirar els percentatges d’encert en els llançaments. En els triples és on es veu més aquest canvi: en els partits guanyats el BAXI ha anotat 11,25 triples de mitjana, amb un 39,3% d’encert; en els perduts, n’anoten 7,5 amb un fluix 28% d’encert. En 5 de les 8 victòries el BAXI ha anotat 10 o més triples (no es va arribar a aquesta xifra contra l’Estudiantes, la Penya i el Gipuzkoa); mentre que només en dues de les 8 derrotes s’hi va arribar (València i Herbalife).

També hi ha una diferència important des de la línia del tir lliure, tant en la quantitat com en l’encert. En les victòries els manresans anoten 19,6 tirs lliures per partit, amb un 78% d’encert; una xifra que es redueix en les derrotes, quan se’n fiquen menys de la meitat (9,2) i amb pitjor percentatge (68,5%). És en els tirs de dos on pràcticament no s’aprecia diferència entre victòries i derrotes: 19,1 anotats (54,6%) en els triomfs, 20,6 (52,3%) en les derrotes.

Domini i solidesa

El BAXI Manresa és l’equip de l’ACB que més assistències reparteix amb 19,88, per davant de la secció de bàsquet del Barça (19,38) i el San Pablo Burgos (19,25). I com és lògic, és en els partits on guanya quan més es potencia aquesta faceta: exceptuant dos partits, en totes les victòries se n’han repartit més de 20, amb una mitjana de 21,5 per partit; mentre que en les derrotes només s’ha superat aquesta quantitat en tres duels, amb una mitjana de 18,2.

Un aspecte més negatiu és el de les pilotes perdudes, amb els manresans sent el tercer equip que més en perd per partit de tota l’ACB, només superat pel Joventut i l’Andorra. I aquí es presenten poques diferències entre les victòries (14,8) i les derrotes (16,2).

Un factor més important és el del rebot, una de les coses que més preocupava a la parròquia manresana abans de començar la temporada, i en les que millor està responent l’equip. El BAXI Manresa és el novè equip que més rebots captura de tota l’ACB, sent el tercer en rebots ofensius. I aquest sí que és un factor que influeix en els resultats finals: en 5 de les 8 victòries el del Bages han capturat més rebots que el seu rival, amb una mitjana de 34,5 en els partits guanyats, pels 30,7 dels rivals. Però en la meitat de les derrotes també s’han capturat més rebots que el contrincant, capturant-ne 33 pels 33,5 dels rivals.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *