Exjugadors manresans per Europa

Ara que ha acabat la fase regular de l’Eurolliga i que l’Eurocup està a prop de conèixer el nou campió, repassem el paper dels exjugadors del Bàsquet Manresa que han participat en aquestes dues competicions, les dues més importants del panorama basquetbolístic europeu. Deixem fora de la llista, de moment, els que encara continuen competint (Llull, Oriola, Lundberg…). Un cop més, es demostra que som un dels millors formadors de jugadors de tot Europa.

Marcus Eriksson (Alba Berlin)

Partits: 22
Punts: 12’4
Triples: 2’6 (44,3%)
Valoració: 10’7
Minuts: 23

El suec continua creixent i millorant any rere any, i aquesta temporada ha aconseguit la seva millor marca anotadora a l’Eurolliga. Eriksson s’ha consolidat com un dels millors tiradors d’Europa i un gran anotador exterior, superant els dobles dígits d’anotació en 14 dels 22 partits que ha disputat (s’ha tornat a perdre diversos partits per lesió) i acabant el curs com a màxim anotador de l’Alba, un dels equips més atractius de veure. El d’Uppsala ha sigut el quart jugador de tota l’Eurolliga que més triples ha anotat per partit (2’64) i el setè que més n’ha intentat (5’95), sent el que té millor percentatge d’encert (44’3%) entre els 10 jugadors que més en tiren per partit. També ha sigut el tercer jugador amb millor percentatge des del tir lliure, amb un 94’3%, només superat per Nando De Colo i Marius Grigonis.

Va ser l’MVP de la 22a jornada de l’Eurolliga, quan va liderar la victòria de l’Alba a la pista del Khimki amb 36 punts i un espectacular 10/13 en triples per a un 41 de valoració. Els 10 triples anotats són rècord de l’Eurolliga, una xifra que només havien aconseguit Shane Larkin (en dues ocasions) i Andrew Goudelock.

Marius Grigonis (Zalgiris Kaunas)

Partits: 34
Punts: 13’4
Assistències: 3’3
Valoració: 13’7
Minuts: 27

El lituà ha explotat definitivament aquesta temporada fins a convertir-se en una de les grans estrelles de l’Eurolliga i un dels jugadors més cotitzats d’Europa, i el totpoderós CSKA l’acaba de fitxar per a la temporada vinent. Als seus 26 anys, Grigonis s’ha erigit en el gran referent d’un Zalgiris que un any més ha tornat a competir per sobre de l’esperat, finalitzant com a onzens classificats amb el mateix nombre de victòries i derrotes (17). El jugador de Kaunas ha acabat com a màxim anotador del Zalgiris, jugador més valorat i segon amb més assistències, jugant tots els partits possibles. El fet de no perdre’s cap partit, juntament amb el seu excel·lent rendiment, li ha permès acabar la fase regular com el quart jugador de tota l’Eurolliga amb més triples anotats, el cinquè en minuts jugats i faltes rebudes i el setè en punts totals.

Grigonis, que ha acabat com el segon jugador amb millor percentatge d’encert des del tir lliure (94’4, només superat pel 94’9 de De Colo), va ser escollit MVP del mes d’octubre de l’Eurolliga i MVP de la sisena jornada, quan va aconseguir 25 punts i 27 de valoració en la victòria del seu equip a la pista de l’Asvel. Per entendre la magnitud de la seva temporada, un parell de dades: és el quart jugador de la història del Zalgiris en guanyar el premi a MVP del mes, un guardó que abans només havien aconseguit Marcus Brown, Paulius Jankunas i Brandon Davies; i el quart lituà en aconseguir-ho després de Jankunas, Arvydas Macijauskas i Ramunas Siskauskas.

Luka Mitrovic (Buducnost Voli Podgorica)

Partits: 14
Punts: 2’7
Rebots: 2’9
Valoració: 3’9
Minuts: 11

El serbi ha participat en l’Eurocup amb un dels millors equips de la competició, un Buducnost que s’ha quedat a les portes de les semifinals en caure eliminat davant el Mónaco. El paper de Mitrovic, en general, ha sigut residual, tot i que va tenir un pic de rendiment i importància durant el TOP16. En els cinc partits d’aquesta fase, Mitrovic va acabar amb 6 punts i 3’4 rebots per un 10 de valoració en 15 minuts de joc; sent el segon millor jugador de la competició en percentatge de tirs de dos (76’9%) i el cinquè amb més pilotes recuperades (9). A la fase inicial de grups i en l’eliminatòria de quarts de final, va tenir molts menys minuts i protagonisme.

Jokubas Gintvainis (Lietkabelis Panevezys)

Partits: 5
Punts: 0’8
Valoració: -5’4
Minuts: 10

Si l’ACB li va quedar gran, l’Eurocup li ha anat gegant al bo d’en Gintvainis. Per sort només va disputar els cinc primers partits de la fase de grups, aconseguir la gens menyspreable gesta de valorar en negatiu en tots ells. El seu millor partit va ser contra el Telenet Giants, quan només va estar a pista quatre minuts i va acabar amb un -1 de valoració. El pitjor, l’últim contra el MoraBanc Andorra, on en 14 minuts de joc (el seu màxim) va aconseguir acabar amb un -8 de valoració. Tot i jugar només 51 minuts repartits en els 5 partits, va acabar expulsat en dos d’ells, amb una considerable mitjana de 3’4 faltes per partit. En total, entre tirs de dos i triples, va tirar a cistella 14 vegades, anotant només un llançament; i va repartir dues assistències sumant tots els partits, dada que contrasta amb les 8 pilotes que va perdre. Es confirma que no serà el nou Jasikevicius.

Haukur Palsson (MoraBanc Andorra)

Partits: 9
Punts: 10’7
Rebots: 3’6
Valoració: 9’3
Minuts: 20

Magnífica participació de l’islandès en aquesta Eurocup, en la qual l’Andorra va rendir per sota de l’esperat. Palsson va acabar com a segon màxim anotador de l’equip i tercer jugador més valorat, sent un dels referents i demostrant que any rere any millora el seu rendiment i que pot ser un jugador important per un club de nivell mitjà de l’Eurocup, combinant les posiciones de 3 i 4. Ha desenvolupat un tir de tres sòlid (40%) però ha de millorar en els tirs lliures (58’3%).

Sergi Garcia (MoraBanc Andorra)

Partits: 16
Punts: 3’8
Assistències: 3’5
Valoració: 6’3
Minuts: 16

Pas endavant del mallorquí, que als seus 24 anys s’ha assentat a l’ACB i ha demostrat a l’Eurocup que pot ser un bon base suplent. Li falta agafar consistència en el llançament (28’9% en triples i 56’3% en tirs lliures) per poder ser una amenaça ofensiva, però ha sabut moure bé l’equip i va acabar la primera fase com el 15è jugador de la competició que més assistències va repartir (4’2 per partit). És clau per pujar el nivell defensiu de l’equip, i si continua progressant pot acabar sent un jugador important.

Charis Giannopoulos (Promitheas Patras)

Partits: 5
Punts: 12’4
Rebots: 3’2
Valoració: 11’2
Minuts: 30

El grec ha explotat del tot al Promitheas, però una lesió el va deixar fora de combat quan millor estava jugant, el que sense dubte va influir en la ràpida eliminació del seu equip. I és que, en les quatre primeres jornades, Giannopoulos va firmar 15’5 punts (amb 2’7 triples anotats amb un 40’7% d’encert) i 3’7 rebots per un 14’5 de valoració; amb el Promitheas sumant dues victòries i dues derrotes. Manté el seu imponent físic i ha millorat les seves armes ofensives, i si les lesions el respecten pot ser un jugador important el curs vinent.

Isaac Fotu (Umana Reyer Venice)

Partits: 10
Punts: 9’8
Rebots: 4’6
Valoració: 9’7
Minuts: 22

Bona temporada del neozelandès en la seva quarta participació en l’Eurocup, la primera a les files del Venècia, on ha acabat com a màxim rebotejador de l’equip, tercer jugador més valorat i quart jugador amb més punts per partit. Tot i firmar el seu pitjor percentatge en triples de la seva carrera (22’7%), ha sigut el curs on ha anotat més punts per partit, demostrant que ha arribat a la seva maduresa com a jugador. Continua sent un jugador molt intens, amb facilitat pel rebot (més de 2 ofensius per partit) i que pot combinar les posicions de 4 i 5. L’única nota negativa, el mal paper del seu equip: cuers de grup amb només dues victòries en 10 partits.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *