El BAXI Manresa vola a l’inici i s’encalla al tercer quart

El BAXI Manresa ha disputat una quarta part dels partits de l’ACB d’aquesta temporada, i ho ha fet amb un balanç positiu: 5 victòries i 4 derrotes. Aquest bon inici de curs situa als manresans en posicions de Copa del Rei i, el més important, permet veure la zona de descens des de lluny, concretament a quatre partits de distància.

En aquests nou primers partits hi ha certes tendències que es poden convertir en patrons, com és el cas del rendiment de l’equip en els diferents quarts d’un partit.

Domini de la posada en escena

Abans d’entrar en detall a analitzar cada quart, destacar que el balanç general del BAXI Manresa és positiu. Sense comptar la pròrroga, el conjunt manresà ha disputat un total de 36 quarts, dels quals n’ha guanyat 18, empatat 3 i perdut 15. El pitjor quart fins ara va ser el tercer del primer partit del curs, quan es va encaixar un contundent 38-22 davant el Gran Canària. El millor es va viure en aquesta darrera jornada, quan al segon quart es va passar per sobre del MoraBanc Andorra (12-24).

Precisament els 10 minuts de joc dels segons quarts són els que millor li estan anant al BAXI Manresa. Dels nou disputats, només s’ha perdut el parcial contra el Reial Madrid (16-21) i el Breogán (25-21), empatant el de l’UCAM Múrcia i guanyant la resta. En el segon quart és quan els manresans anoten més punts (22,56) i n’encaixen menys (19,78), presentant el millor diferencial: +2,78. L’equip arriba com un coet al descans.

I també comença bé els partits. S’han guanyat 6 dels 9 primers quarts, perdent només davant el Palència (16-22), el València (22-15) i el Múrcia (23-16). Per contra, s’han vist autèntiques exhibicions contra el Breogán (18-28) o el Granada (24-14). És el segon quart en el qual més punts s’anoten (22,11) i menys se’n reben (20,78), amb un diferencial de +1,33. Això, sumat als següents 10 minuts de joc, fa que el BAXI Manresa arribi al descans amb una mitjana de 4,1 punts d’avantatge sobre el seu rival.

Dificultats per mantenir el ritme

Si abans dèiem que s’arriba al descans volant, al tercer quart l’aterratge acostuma a ser accidentat. El BAXI Manresa ha perdut aquest parcial en 7 dels 9 partits, guanyant només al Saragossa (14-8) i al Granada (24-22). En aquests 10 minuts de joc és quan els manresans tenen més problemes per anotar (19,33; amb tres partits anotant 15 o menys punts) i on la defensa fa aigües: 24,22 punts encaixats, amb fins a tres equips anotant 30 o més punts. El diferencial és de -4,89, el que generalitzant i fent un partit del resum de tots, vol dir perdre l’avantatge aconseguit fins aleshores.

En el darrer quart tot s’estabilitza, però cal tenir present que en molts partits aquests minuts venen molt influenciats pel que ha passat abans. Ara tornarem a aquest punt. Abans, les dades: quatre parcials guanyats, dos empatats i tres perduts. El BAXI Manresa anota 20,78 punts en aquests darrers deu minuts de joc i en rep 21,33, el que ens dóna un diferencial de -0,56.

Tornant al punt inicial, en dos dels tres partits en els quals es perd el parcial, l’equip arribava amb molt avantatge: tant amb el Saragossa com amb el Granada l’equip cau per 9 punts de diferència, però arribava guanyant de 15. L’altra que es perd és el de l’Andorra, si bé només per un punt i marcat per una falta inexistent de Dani Pérez al darrer segon i amb la victòria assegurada. Com que no ens volem fer trampes al solitari, destacar que això també ha passat a la inversa: a Gran Canària es guanya el quart per sis punts, però arribaves perdent d’11; i a Múrcia guanyes d’un punt, però hi arribes perdent de 14.

En resum, l’equip comença molt bé els partits, dominant les primeres meitats, ensopega després del descans i competeix bé a l’últim quart. Que el teu pitjor quart sigui el tercer té de bo que et queden 10 minuts per arreglar les coses, com així s’està fent en general.

El factor Nou Congost

El temple manresà torna a ser una de les pistes més complicades de l’ACB, com demostra el balanç de 3 victòries i una sola derrota contra el Madrid. A fora, el balanç és de 2 victòries i 3 derrotes, més que correcte veient el calendari (les derrotes han sigut contra equips situats entre els vuit primers de la classificació). I, pel que fa al rendiment per quarts, s’aprecien algunes diferències.

El diferencial de punts del primer quart és de +3 a casa i 0 a fora, destacant especialment la millora en defensa (19,75 rebuts a casa i 21,60 a fora); mentre que en el segon quart, el millor de l’equip, és similar: +2,5 al Nou Congost, +3 a fora.

Les grans diferències apareixen en el tercer quart, el pitjor de l’equip… lluny del Nou Congost. Allà s’acumula un diferencial de -9 amb 27,2 punts rebuts, que contrasta amb el +0,25 i 20,5 quan es juga a la capital del Bages. I és que el pitjor quart en els partits de casa és el darrer, amb un diferencial de -4 i rebent 25 punts, pel +2,2 i 18,4 (el millor en qualsevol quart, jugui on es jugui) lluny de casa.


Vols ajudar a fer sostenible La Barra del Nou Congost? Fes-te subscriptor!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *