Dietari del BAXI Manresa (IV)

17/10/2022. Repassant el calendari, tenim per davant unes setmanes clau. Just acabem de començar la temporada, és cert; però les dinàmiques a l’inici de curs acostumen a ser decisives. Ara mateix podríem dir que estem en una de neutre: tres victòries i tres derrotes. Els següents quatre partits són importantíssims, i només en juguem un a casa, contra el Breogán. Visitarem Múrcia, Lisboa i Fuenlabrada. Veient l’equip, crec que estem capacitats per guanyar-ne tres, i si tot va bé, els quatre. Però no em sorprendria perdre els quatre. I això em preocuparia, ja que seria entrar de ple en una dinàmica molt perillosa i el calendari posterior és criminal: Baskonia, Gran Canària, Joventut i Madrid. Per evitar arribar a aquest moment amb les alarmes enceses, necessitem completar la plantilla, recuperar efectius i no perdre’n de nous. Fàcil de dir i esperem que fàcil de fer.

18/10/2022. Com si es tractés d’una partida de pòquer, el Saragossa ha vist l’aposta del Fuenlabrada i l’ha doblat: s’han carregat a l’entrenador i al director esportiu a la quarta jornada. Sempre a favor dels equips que fan tot el possible per baixar a la LEB.

Exhibició de Sylvain Francisco per carregar-se al Tenerife (primer derrota de la temporada). Quin jugador. Els manresans ens hem de sentir afortunats per haver gaudit d’aquest talent tan especial, un jugador únic que, si el cap l’acompanya, ho té tot per marcar una època. Sempre podrem explicar que el vam veure explotar i, el més important, que el vam convertir en el jugador que és.

19/10/2022. És indescriptible la felicitat que em produeix veure a Moneke viure el seu somni. Estic convençut que li anirà bé: a la gent amb aquesta determinació, energia i perseverança, la vida els acaba somrient.

Avui m’ha donat per mirar com els hi estava anant als nostres ex que estan jugant competicions europees. A la BCL hi trobem un Francisco que s’ha apoderat del control de l’equip des del primer dia, quelcom lògic si tenim en compte que l’entrena Spanoulis (els genis s’acostumen a entendre). Només ha disputat dos partits, però ja està en 16 punts i 5,5 assistències per a un 18,5 de valoració. Més fred fa a Itàlia. Bako està en 4,7 punts i 3,3 rebots en 11 minuts de joc amb la Virtus a l’Eurolliga, on acumulen una victòria i dues derrotes. Una mica menys està jugant Sima amb el Venècia, un dels favorits a guanyar l’Eurocup que ha perdut els seus dos primers partits. El gironí està en 4 punts i 1,5 rebots en 9 minuts de joc. Mira que si s’hagués quedat a Manresa… Allò que els americans diuen un win-win per les dues parts.

20/10/2022. El CSKA Manrússia va sumar ahir la segona victòria de la temporada, situant-se amb un balanç de 2-1. Parlem d’un equip creat per manresans exiliats a Barcelona, que competeixen a la lliga amateur CSS. En cert sentit, s’hauria de veure com un filial del BAXI Manresa o, com a mínim, com un ambaixador del club. No som puritans i a l’equip hi han anat entrant jugadors d’arreu, des de terres gironines fins del Maresme, inclús algun de Lleida (és broma, que tenim principis). Però es manté l’essència manresana: com a mostra, l’única derrota va ser per 25-0 en la primera jornada, en la qual l’equip no es va presentar perquè el partit coincidia en hora i dia amb l’estrena del BAXI contra el Tenerife.

I sí, som conscients que el nom de l’equip ha envellit molt malament.

21/10/2022. Sembla que Tunde ja està preparat per tornar a les pistes. Pedro confirma que pot començar a entrar en la rotació, però que no se’l forçarà. Qui no arriba és el nou fitxatge, quelcom comprensible per dos motius: hi ha altres equips amb més múscul econòmic buscant un perfil similar (Baskonia, Partizan, Saragossa…) i no podem fitxar qualsevol cosa. No és qüestió només d’afegir profunditat a la plantilla, es requereix també una certa qualitat que a hores d’ara no és fàcil de trobar.

Tornem a Tunde. La seva tornada és una magnífica notícia, per molt que ho faci en condicions mínimes. El de Serra Lleona no farà mai 20 punts, ni agafarà 14 rebots; però com ens va dir Xevi Pujol abans de començar el curs, «fa qualsevol cosa perquè l’equip pugui tenir èxit». I ara mateix, això i la seva experiència i coneixement de la lliga, és un plus vital per l’equip.

22/10/2022. Em fa molta por el partit d’avui a Múrcia. No pel resultat, que a aquestes altures de la temporada pot quedar en un segon pla, sinó per les conseqüències que pot tenir en la salut dels nostres. La sensació és similar a la que devien sentir les famílies quuan deien adéu als seus fills que eren cridats per anar a la guerra. Des de fa anys han desenvolupat un sofisticat i aterridor sistema de joc en el qual la violència hi juga un paper crucial. Vist des de fora, fa por. I encara més quan veus que en el seu entorn no és només que els hi sembli bé (allò de fer com qui no veu el que passa), sinó que encoratgen als seus a seguir per aquest camí. He descobert que tant l’ideòleg (Sito) com el braç executor (Rojas) tenen una penya d’animació amb el seu nom. Surrealista.

23/10/2022. Colpidor, desconcertant i dramàtic el partit que vam perpetrar ahir a Múrcia. Feia temps que no experimentava una sensació com aquesta veient el nostre equip. Anys. El que va passar fa un any a Badalona va ser un accident, una anomalia dins una temporada sensacional, però el d’ahir va ser la culminació d’una evidència que entre tots hem intentat passar per alt: ara mateix l’equip no està per guanyar partits a l’ACB. No tot és dolent, almenys podem competir (sembla poca cosa, però us convido a fer memòria i recordar els anys previs al descens a la LEB). La sensació és d’impotència, que acostuma a ser el pas previ a la rendició. Ara bé, dins de la tragèdia, hi ha esperança.

Pot semblar molt simplista, però crec que l’arribada del nou fitxatge ho pot canviar tot. Lògicament, necessitem que arribi ja, que s’adapti i que tingui la qualitat suficient per aportar en una lliga tan competitiva com aquesta. Si ho aconseguim, tot començarà a fluir: Dani Pérez tindrà un soci amb qui explotar el pick&roll, la seva millor arma i una de les claus ofensives de l’equip; amb això, les defenses no es podran centrar única i exclusivament amb Harding, de manera que aquest tindrà més facilitats per anotar i generar; i així, jugadors que saben aportar des d’un rol secundari i sense haver de generar, com els Valtonen, Bortolani, Vaulet i companyia podran aprofitar els espais per sumar. Una espècie d’efecte domino, que requereix, això sí, que Tunde aconsegueixi mantenir-se sa i que Tyson perdi la por i faci un pas endavant. Poden semblar moltes coses, però és que una situació com l’actual no es pot canviar de la nit al dia.

No m’oblido de Sagnia, segurament l’única nota positiva d’aquest inici de curs juntament amb el rendiment de Harding i Badio, cadascú dins les seves possibilitats i expectatives. Ahir Musa va ser el més valorat de l’equip i el jugador que més minuts va estar a pista. Això és sensacional per a ell i terrorífic per a nosaltres. Ha tirat la porta a terra i ja ningú el podrà aturar, però que a aquestes altures una de les peces claus – i més fiables- de l’equip sigui ell, és indicatiu de com estan les coses. Ara bé, continuo pensant que en dues setmanes veurem les coses d’una altra manera. Un cop així acostuma a ser catàrtic, i ens ha d’impulsar cap amunt.

P.D.: Que en un partit com el d’ahir, en el qual es van assenyalar 56 faltes (!!!), Sadiel Rojas n’acabes amb 0 en 25 minuts de joc, és denunciable.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *