Bàsquet i literatura: Recomanacions per Sant Jordi

S’acosta la festa de Sant Jordi, el moment de l’any en el qual es venen més llibres que mai es llegiran. Tant si ets un àvid lector com si has de pensar quin llibre regalar (o demanar que et regalin) aquest 23 d’abril, us deixem una llista dels llibres que hem llegit en els darrers temps. Tots ells, com no podia ser d’una altra manera, centrats en el món del bàsquet i exposats en ordre aleatori.

Memorias – Lamar Odom i Chris Palmer

Editorial: Contra
Any de publicació: 2019

Una de les millors autobiografies que he llegit mai. Escrita per Lamar Odom i el periodista Chris Palmer, és un viatge apassionant des del barri de Queens fins a les portes de la mort. Pel mig, 14 temporades a l’NBA (amb dos anells de campió sent el millor escuder de Kobe Bryant i Pau Gasol), moltes drogues, més sexe i matrimoni amb una Kardashian. L’enfant terrible més reconegut de l’última dècada a l’NBA exposa sense matisos una vida d’addiccions i un camí d’autodestrucció que, per sort, encara no ha acabat amb ell. Amb ell passa una mica com amb Dennis Rodman: el soroll de la seva vida fora de pistes és tan estrident que fa oblidar que va ser un dels millors jugadors del món. Extremadament recomanable.

Secretos a contraluz – Gonzalo Vázquez

Editorial: Ediciones JC
Any de publicació: 2016

Un dels llibres més interessants de Gonzalo Vázquez, el millor periodista del país quan es tracta de l’NBA. Amb un estil més literari que periodístic, en aquest llibre de relats presenta històries poc conegudes de diferents estrelles de la lliga (Michael Jordan, Kobe Bryant, Shaquille O’Neal, LeBron James…). Un recull de curiositats i moments clau en la carrera de molts jugadors que van passar desapercebuts pel gran públic. I a la portada, Kevin Garnett. El motiu, l’explicava ell mateix: «És el meu particular homenatge a un jugador imponent, una persona que mai vam creure possible que pogués envellir, com si fos el mateix diable, i que ha relativitzat com ningú l’habitual populista noció de lleialtat«.

Dream Team – Jack McCallum

Editorial: Contra
Any de publicació: 2017

Hi ha qui diu que la selecció dels Estats Units dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992 és el millor equip de la història. Hi poden haver dubtes i cert debat, però on no n’hi ha és en la sentència que estem davant l’equip més famós que ha existit mai. El periodista Jack McCallum va tenir la sort de cobrir aquest esdeveniment com a reporter de la prestigiosa revista Sports Illustrated, i en fa un magnífic relat barrejant la seva pròpia experiència i entrevistes recents amb alguns dels protagonistes. Pels qui van viure aquell moment en edat adulta serà menys sorprenent (tot i que en aquella època era molt més difícil accedir a aquest tipus d’informació), però pels millenials que ens va agafar sent molt petits, és una autèntica meravella. El procés de selecció dels jugadors, la convivència entre estrelles amb un ego històric com Michael JordanLarry Bird o Magic Johnson, les nits per Barcelona, detalls esportius… Interessantíssim.

Showtime – Jeff Pearlman

Editorial: Contra
Any de publicació: 2022

L’any 1979 Los Ángeles Lakers van draftejar a Earvin Johnson. Deu anys després havien guanyat 5 anells, disputat 9 finals i canviat la forma de veure i entendre el bàsquet. Aquest període de temps és el que abasta aquest llibre de Jeff Pearlman, en el qual s’ha inspirat la sèrie d’HBO que porta el mateix nom. L’NBA actual no s’entén sense aquells Lakers, que Jerry Buss va comprar i va modelar a l’estil del més pur Hollywood. La relació entre Magic i Kareem Abdul-Jabbar, la figura de Pat Riley i l’esport entès com un espectacle. A la solapa del llibre es resumeix a la perfecció: «Una absorbent epopeia plena de bàsquet, famoseo i excessos a l’estil dels vuitanta». Ideal per conèixer una de les èpoques més importants de la història de l’NBA. Si us va agradar la sèrie, us meravellarà el llibre.

Cuando éramos los mejores – Earvin Johnson, Larry Bird i Jackie MacMullan

Editorial: Contra
Any de publicació: 2015

La història d’una de les rivalitats més grans de la història de l’esport explicada pels seus protagonistes, Larry Bird i Magic Johnson, amb l’ajuda de la periodista Jackie MacMullan. Dos estils de joc diferents i dues maneres de veure la vida, dos jugadors que van salvar l’NBA quan pitjor estava. El balanç entre els dos és espectacular: 8 anells de campions i 6 premis MVP. Una rivalitat que va començar en la seva etapa universitària, que va fer que s’odiessin durant anys (fet que els va fer millorar de forma continuada) i que va acabar amb una forta amistat. S’explica així de bé en la sinopsi del llibre: «El símbol de la rivalitat per excel·lència de l’NBA: Lakers contra Celtics, l’Est contra l’Oest, el físic contra la subtilesa, la vella escola contra el Showtime, fins i tot els negres contra els blancs«. De les lectures basquetbolístiques que més he gaudit.

Pitipedia – Piti Hurtado i Antonio Pacheco

Editorial: Córner
Any de publicació: 2019

Si us agrada el Piti Hurtado comentarista, gaudireu amb el llibre. Si sou com jo, a qui el personatge se li fa cada cop més carregós (per allò que s’agrada massa i s’escolta a ell mateix), us costarà més. Amb tot, és un llibre lleuger i interessant, que es pot llegir per parts i de forma ràpida. Les il·lustracions d’Antonio Pacheco estan molt bé i en general és tot molt didàctic. Ideal per regalar a persones que s’estan endinsant en el món del bàsquet o que hi tenen un interès més superficial.

El circo de los tres anillos – Jeff Pearlman

Editorial: Córner
Any de publicació: 2021

Una de les lectures que més he gaudit en els darrers anys. Un repàs a una de les èpoques més glorioses de Los Ángeles Lakers, que van encadenar tres anells seguits i que gira al voltant de les tres figures més importants: Kobe Bryant, Shaquille O’NealPhil Jackson. La relació entre els dos primers és apassionant, dues superestrelles que s’odiaven a mort i que no se n’amagaven públicament, però que així i tot van cohabitar més temps de l’esperat i van regnar junts en l’NBA de principis de segle. El periodista Jeff Pearlman parla en detall d’aquesta relació, amb multitud d’anècdotes, i mostra com de clau va ser Jackson per mantenir en peu aquest ecosistema. Si sou dels que no us agradava Bryant, gaudireu encara més: Pearlman li fot unes clatellades meravelloses. Molt i molt recomanable.

Once anillos – Phil Jackson i Hugh Delehanty

Editorial: Roca
Any de publicació: 2013

Ideal pels amants de les autobiografies, tot i que Phil Jackson va comptar amb l’ajuda del periodista Hugh Delehanty. Parlem d’una persona que ha guanyat 13 anells de campió de l’NBA, 2 com a jugador amb els New Yor Knicks i 11 com a entrenador (6 amb els Chicago Bulls i 5 amb Los Ángeles Lakers), i això ja el fa de per si una figura interessant. Considerat un dels millors tècnics de la història (és el que té més títols), en el llibre fa un repàs de la seva trajectòria des dels inicis de la seva relació amb el bàsquet, i ajuda a entendre tant el Jackson entrenador com el Jackson persona. Hi ha moltíssima part de filosofia Zen (el van batejar com a Mestre Zen), coaching i lideratge, i és que Jackson va entrenar dos dels egos més grans de la història (Michael Jordan i Kobe Bryant) i va gestionar vestidors explosius (Rodman, O’Neal, Artest, Odom…).

Coast to coast – Fernando Mahía

Editorial: Contra
Any de publicació: 2022

El maig de 2019 el jove periodista gallec Fernando Mahía va fer les maletes i va viatjar cap als Estats Units. Allà va agafar una vella furgoneta Dodge Grand Caravan del 2001 i va iniciar un llarg recorregut pel país. L’objectiu? Conèixer millor la societat nord-americana a través del bàsquet. De Nova York a la costa oest, el trajecte el porta per diferents punts de l’Amèrica oblidada i zones llegendàries del món del bàsquet. Amb un format similar al d’un dietari, Mahía va relatant les diferents etapes del viatge, on apareixen personatges desconeguts (gent de carrer, que són les millors parts) i figures històriques com les de James Naismith, Holcombe Rucker, LeBron James, Pete Maravich, Earl Mannigault, Stephon Marbury o Larry Bird. Es llegeix fàcil i és entretingut, i ajuda a profunditzar en la idiosincràsia d’aquest país.

101 historias NBA – Gonzalo Vázquez

Editorial: Ediciones JC
Any de publicació: 2017

Un altre cop Gonzalo Vázquez. Ho resumeixen bé des de l’editorial que va publicar el llibre: «Històries de victòries i derrotes, d’èpica i fracàs, d’estratègia i anècdota, en una obra que permet comprendre i gaudir el més gustós llegat del bàsquet americà«. Són 101 històries repartides en més de 600 pàgines (en alguna petita ressenya havia d’aparèixer el nombre de pàgines), que es poden anar llegint com a obres pròpies. No l’he acabat ni crec que ho faci a curt termini; m’agrada anar descobrint capítols amb el temps, per poder digerir bé cada història. Com tot el que escriu Vázquez, recomanable.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

T'has subscrit correctament

Se produjo un error al intentar enviar tu solicitud. Inténtalo de nuevo.

La barra del Nou Congost will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.