Resum de l’Eurobasket 2022 en clau BAXI Manresa

L’Eurobasket 2022 ha finalitzat pels representants del BAXI Manresa, tant pels presents com pels passats, sent els quarts de finals el punt més llunyà on ha arribat algun d’ells. En línies generals ha sigut un bon campionat pels nostres, sent els referents de la seva selecció en alguns casos, i jugadors de rol important en d’altres. Repassem com els hi ha anat.

Ádám Hanga (Hongria)

Els problemes físics han marcat la seva participació a l’Eurobasket. El de Budapest només va poder disputar dos dels cinc partits que va jugar la seva selecció. I van ser els dos més competits pels hongaresos, que es van acomiadar amb cinc derrotes i cap victòria, quelcom lògic estan al grup de la mort. Hanga va jugar contra Bòsnia i Hercegovina (95-85) i França (78-74), i va acabar amb 17 punts, 5,5 rebots i 2,5 assistències de mitjana.

Aleksandar Yanev (Bulgària)

Poc protagonisme el que va tenir el de Varna, que va tenir un rol força residual a la sorprenent selecció de Bulgària. I diem sorprenent, perquè era una de les candidates a ser la pitjor selecció de l’Eurobasket, i, en canvi, es va mostrar prou competitiva: va aconseguir una victòria davant l’amfitriona, Geòrgia, i va complicar la vida a Bèlgica i Montenegro, les dues seleccions que es van classificar per la següent fase juntament amb Espanya i Turquia. Yanev va estar a pista 9,4 minuts de mitjana, en els quals va sumar 1,4 punts i 1 rebot per partit. La seva millor actuació, els 7 punts (amb 100% d’encert) contra els turcs.

Luke Nelson (Gran Bretanya)

El millor jugador del pitjor equip de l’Eurobasket. Els britànics van ser, juntament amb Hongria i Països Baixos, un dels únics equips que no va guanyar cap partit. Però el pitjor no va ser això, sinó la contundència de les derrotes: de mitjana, va perdre de 26,4 punts de diferència. De més a menys durant el torneig, Nelson va acabar amb 11,2 punts i 4,6 assistències en 27 minuts de joc, números molt meritoris estan a l’equip menys anotador de l’Eurobasket (64,2).

Siim-Sander Vene (Estònia)

Va començar malament, però va acabar com un coet, sent un dels millors jugadors de la selecció estoniana, que va finalitzar l’Eurobasket amb una victòria i quatre derrotes. Va ser el màxim anotador de l’equip en dos dels cinc partits, i és que després d’un mal inici (només dos punts en els dos primers partits, davant Ucraïna i Itàlia) va explotar a l’equador de la fase de grups: 18,3 punts (amb un 50% en triples amb tres anotats) de mitjana en els duels contra Grècia, Gran Bretanya i Croàcia. Al final, 11,4 punts i (un clàssic en ell) només 1,6 rebots en 21 minuts de joc.

Janari Jõesaar (Estònia)

Bon campionat del de Tartu, especialment en tasques d’intendència. Jõesaar es va mostrar regular en el seu rendiment, en un rol més secundari en l’aspecte ofensiu (marcat pel seu desencert des del triple) però important en defensa i rebot. Va acabar amb 8,4 punts i 3,8 rebots en 21 minuts de joc, sent el seu millor partit contra Grècia (12 punts i 7 rebots).

Jonathan Tabu (Bèlgica)

Una de les grans sorpreses d’aquest Eurobasket. Als seus 36 anys, el de Kinshasa va ser un dels jugadors més destacats de la selecció belga, que va arribar fins als vuitens de final, on va competir fins al final davant l’Eslovènia de Doncic. Va ser el màxim anotador en el debut contra Geòrgia, partit en el qual va anotar el triple de la victòria sobre la botzina. I no es va arronsar contra Doncic: 9 punts (3/5 triples), 2 rebots i 2 assistències en 15 minuts. En bo d’en Tabu va acabar el campionat amb 7,3 punts (41% en triples) i 2,8 assistències en 15,3 minuts de joc.

Ismaël Bako (Bèlgica)

Si abans parlàvem d’una de les sorpreses, ara toca fer-ho d’una de les decepcions. El campionat de Bako no va ser dolent, però s’esperava més d’ell després de la gran temporada a Manresa i el salt a l’Eurolliga el curs vinent. El seu rendiment va anar decaient durant el campionat, fins a acabar en uns discrets 5,8 punts, 5 rebots i 0,8 taps en 22,4 minuts de joc. La nota positiva, el seu partit contra Espanya: 10 punts, 9 rebots i 18 de valoració en una nova victòria belga davant l’estat espanyol.

Patrik Auda (República Txeca)

Un altre gran campionat del nostre llenyataire de referència. Com és habitual, Auda rendeix a un molt bon nivell quan vesteix la samarreta del seu país. En aquest Eurobasket se l’ha vist més just físicament, però ha sigut una peça clau en els minuts que ha estat a pista. I molt productiu: 9,4 punts (71% en tirs de camp) en 13,8 minuts. La República Txeca va patir per passar la fase de grups, que va jugar com a amfitriona, i va quedar eliminada a vuitens de final davant Grècia, a qui van posar contra les cordes. Precisament aquest va ser el millor partit d’Auda, amb 12 punts en 16 minuts i un +5 amb ell a pista.

Elias Valtonen (Finlàndia)

El jugador del BAXI Manresa ha sigut el nostre representant que més lluny ha arribat en aquest Eurobasket. I ho ha fet amb una Finlàndia que ha sigut una de les grans revelacions del torneig, i un dels equips que millor bàsquet ha practicat. El somni finès va arribar fins als quarts de final, on van meravellar contra Espanya a la primera meitat, però van acabar cedint al final. Valtonen ha sigut una peça clau en l’engranatge de Lassi Tuovi, un obrer silenciós que ha treballat per l’equip sota el focus d’un Lauri Markkanen espectacular (27,9 punts i 8,1 rebots). L’Elias ha acabat el campionat amb 6,7 punts (40% des del triple), 3,1 rebots i 0,7 taps en 20,4 minuts de joc; sent el quart màxim anotador i rebotejador dels finlandesos, i el màxim taponador.

Marius Grigonis (Lituània)

El millor jugador amb passat manresà d’aquest Eurobasket. El de Kaunas està en el millor moment de la seva carrera, i es va encarregar de demostrar-ho sent el segon millor jugador d’una Lituània que va patir per superar el grup de la mort i que va acabar eliminada a vuitens de final per Espanya. Grigonis va superar els dobles dígits en anotació en cinc dels sis partits que va disputar, per acabar el campionat amb 14,5 punts (40,6% en triples amb 5,3 intents), 3,8 rebots i 3,3 assistències en 26,9 minuts de joc, per a un 15,8 de valoració. En el balanç de l’equip, segon màxim anotador i assistenciador i tercer en rebots, només Valanciunas va ser més important que ell.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *