
Moneke-Maye: Una parella dominant pel BAXI Manresa
Hi ha molts motius que ajuden a explicar la magnífica temporada del BAXI Manresa. Un d’ells és l’espectacular rendiment de la parella d’ala-pivots formada per Chima Moneke i Luke Maye. El primer s’ha destapat com una de les grans estrelles de l’ACB, i el segon ha demostrat ser un recanvi de gran qualitat.
Per entendre el seu impacte, els comparem amb les altres parelles de 4’s de la competició. I estadísticament, són els millors.
Líders en aspectes clau
La parella Moneke-Maye és la més anotadora de l’ACB. També la que més rebots captura, més pilotes recupera i més valora. Per això són els més dominants. Però anem per parts.
En l’aspecte anotador sumen 20,8 punts per partit, sent els únics que superen els 20 de mitjana. Els segueixen de prop les parelles del Joventut (Willis i Brodziansky, amb 19,9) i del Barça (Mirotic i Smits, 19,3); i en el cantó oposat trobem les del Gran Canària (Shurna i Diop, 12,6) i Unicaja (Abromaitis i Suárez, 12,6).
Pel que fa als rebots, la parella del BAXI en captura 10,7, sent els únics juntament amb la del Baskonia (Costello i Sedekerskis, 10,3) que arriben als dobles dígits. El podi el completa la del Bilbao Basket (Inglis i Masiulis, 9,7), i al fons de tot trobem les de Burgos (Eddie i Salash, 5,4) i Andorra (Noua i Morgan, 5,5). Els manresans també són els que més n’agafen en defensa amb 7,6, per davant de Baskonia (7,2) i UCAM Múrcia (Webb i Radovic, 7). I en l’apartat ofensiu, només els supera la del València (Rivero i Labeyrie, 3,6), i amb, estan empatats amb les parelles de Joventut i Baskonia.
Per últim, Moneke-Maye són els que més pilotes recuperen amb una diferència considerable. En roben 2,3, per les 1,7 de les parelles de Bilbao i Múrcia.
Volum ofensiu elevat
Com és lògic, en ser la parella que més anota, també és una de les que té un volum ofensiu més elevat. Així, entre Moneke i Maye intenten 9,2 llançaments de dos punts per partit, sent la tercera parella amb més volum, només superats per la del Joventut (10,7) i la del Bilbao (9,8). I alhora, són la tercera que més cistelles de dos punts aconsegueix, amb 5,2, superats novament per badalonins i bilbaïns (5,9 ambdues). I tot i aquest elevat nombre d’intents, són la vuitena parella amb millor percentatge d’encert, amb un 56,5%. Només hi ha tres parelles que superin el 60% d’encert, les d’Unicaja (67,5%), Múrcia (60,9%) i Bilbao (60,2), però els primers amb un volum de llançaments baixíssim (3,7 intents per partit). En el cantó oposat, són només tres les parelles que no arriben al 50% d’encert: Betis (Burjanadze i Brown, 48,3%), Fuenlabrada (Eyenga i Cheatham, 45,2%) i Burgos (40,7%).
Diferent és la situació des de la línia de tres punts, una de les poques coses a millorar pel binomi manresà. Són els setens que més triples intenten per partit amb 5,8, lluny dels 7,9 de la parella del Fuenlabrada o els 7,4 de la del Burgos. Per contra, el duo del BAXI Manresa és l’onzè en triples anotats, amb 1,8. Una classificació on tornen a destacar els del Fuenlabrada (3,1), seguits per Tenerife (Wiltjer i Sulejmanovic, 2,8) i Burgos (2,7). I l’aspecte més negatiu de tots: són la parella amb el quart pitjor percentatge d’encert (31%). Només les d’Obradoiro (Ellenson i Suárez, 28,7%), Bilbao (27,2%) i Gran Canària (25,6%) tiren pitjor. Cal destacar la parella del Tenerife, que té un espectacular 51,8% d’encert amb 5,4 intents per partit.
Un altre aspecte relacionat amb aquest elevat volum ofensiu és el de les faltes rebudes, sent Moneke-Maye els segons que més en provoquen (4,9), només superats per la del Joventut (5,3). Sorprenen les poques que en provoquen les d’Andorra (1,7) i Fuenlabrada (1,1). En l’altra banda, el binomi manresà és el cinquè que més faltes comet (4), empatats amb Barça i Múrcia, i lluny de la del Bilbao (els que més amb 4,7) i Unicaja (els que menys amb 2,5).
Per acabar, tres estadístiques més: la parella Moneke-Maye és la tercera que més pilotes perd (2,5), la sisena que més taps col·loca (0,9) i la novena que més assistències reparteix (1,6).