El paradigma Manresa

Que el BAXI Manresa és un dels equips que millor juga de l’ACB és un fet visible i reconegut per tothom. Els de Pedro Martínez funcionen com a un engranatge col·lectiu perfecte, amb tots els jugadors que estan a pista aportant i compartint sempre la pilota a la recerca del jugador millor posicionat. I hi ha dues dades que demostren això últim: el BAXI Manresa és el tercer equip que més assistències reparteix per partit (20,18), només superat pel Barça (20,5) i el San Pablo Burgos (20,5), els tres únics equips que en reparteixen 20 o més; i és l’equip que menys dependència té dels seus principals anotadors.

Aquesta estadística surt d’agafar la puntuació mitjana dels dos màxims anotadors de cada equip, i veure quin percentatge representen sobre els punts totals que fa l’equip per partit. I en aquest aspecte, amics, els manresans som els millors, ja que som els que menys depenem de les individualitats. I això, en un joc col·lectiu, és clau.

El paradigma

Quan un mira les estadístiques dels equips de l’ACB, i dóna un cop d’ull a la categoria de punts per partit, hi veu el BAXI Manresa en la cinquena posició (84,73). Això et porta, inevitablement, a córrer a mirar la classificació de màxims anotadors individuals, esperant trobar en les primeres posicions el nom d’un jugador dels manresans. Si feu aquest exercici, haurem de baixar fins a la 25ª posició per trobar a Scott Eatherton, el màxim anotador dels manresans amb 12,1 punts per partit. El segon millor és Makai Mason amb 10,7. Entre els dos sumen 22,8 punts per partit, tot just un 26,9% dels punts totals del BAXI.

Eatherton-Mason són la parella que menys percentatge d’anotació del seu equip representen, i també la parella més anotadora d’un equip que menys punts anota per partit. I així i tot, el BAXI és el cinquè equip que més punts anota. Fascinant.

A banda del BAXI, només en dos equips més la seva parella anotadora aporta menys del 30% dels punts totals de l’equip: el Reial Madrid (Causeur-Thompkins, amb un 29,4%) i el València Basket (Dubljevic- Marinkovic; 29,7). Pel que fa a punts anotats, la d’Eatherton-Mason és la que menys en fa, superant a la de l’Herbalife Gran Canària (Costello-Wiley; 23,1) i la del València (24).

A l’altra cara de la moneda i trobem els equips que més depenen de l’aportació anotadora dels seus dos millors jugadors en aquest aspecte, amb l’Obradoiro al capdavant: entre Robertson i Birutis anoten el 39,3% dels punts del seu equip. Els segueixen de poc la de l’Urbas Fuenlabrada (Trimble-Garcia; 38,5%) i la de l’UCAM Murcia (Frankamp-Davis; 38,2%). La del Fuenlabrada, amb l’il·lustre manresà Marc Garcia, és la que més punts anota amb 33,3 per partit, seguida per la de l’Obradoiro (32,4) i la de l’Iberostar Tenerife (Huertas-Shermadini; 30,9).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *