
El BAXI Manresa s’enfonsa a la represa
El BAXI Manresa només ha guanyat 3 dels 15 partits que ha disputat a l’ACB aquesta temporada. Això deixa als manresans en la setzena posició, empatat amb Betis i Fuenlabrada, els equips que ara mateix estan en la zona de descens. Quan només queden dues jornades per acabar la primera volta, analitzem com ha sigut el rendiment dels manresans en cada un dels quarts dels partits.
Problemes abans i després del descans
El BAXI Manresa ha disputat un total de 60 quarts aquest curs a l’ACB, dels quals només n’ha guanyat 21 (35%). Tan sols en una ocasió ha acabat un quart empatat, el que ens deixa un total de 38 quarts perduts (63,3%). I fent zoom en els perduts, observem que hi ha dos quarts fatídics pels manresans: entre el segon i el tercer, se n’han perdut 22 de 30 (73,3%).
El tercer quart està sent el pitjor, amb una diferència acumulada de -73 punts. És a dir, el BAXI Manresa perd aquest període per una mitjana de 4,87 punts, i només n’ha guanyat tres (Granada, Bilbao i Girona). D’aquests, en dues ocasions es va acabar guanyant el partit. Curiosament, és el segon quart més anotador dels manresans (21,3 punts); però, per contra, és en el que més punts s’encaixen (26,2). El pitjor de tots aquests quarts va ser a la pista del Fuenlabrada (31-13), i en tres ocasions més es va perdre el parcial per més de 10 punts de diferència (Múrcia, Joventut i Saragossa). En tots ells el partit va acabar en derrota.
Posant el focus en el quart anterior, el segon, els manresans tenen una diferència acumulada de -25, el que implica que es perd per 1,67 de mitjana. En total, el BAXI ha guanyat 5 vegades el parcial d’aquest quart, i l’ha perdut en 10. El millor va ser a casa contra el Girona (22-8), i també s’han guanyat els dos últims partits (Obradoiro i Saragossa) i a Fuenlabrada i Baskonia. Així doncs, dos dels cinc partits en els quals es va vèncer aquest període, en dos es va acabar guanyant. El pitjor de tots va ser al Nou Congost davant el Breogán (9-24), i també es va perdre per més de dos dígits de diferència contra Gran Canària i Bilbao. Aquest és també el quart en el qual els manresans anoten menys punts (18,3).
En resum, sumant el segon i el tercer quart la diferència acumulada és de -98. Això vol dir que, en aquests 20 minuts de joc, el BAXI Manresa acaba perdent per una mitjana de 3,26 punts.
Els quarts més productius
L’últim quart està sent el més productiu pel BAXI Manresa: n’ha guanyat 7 i n’ha perdut 8. La diferència acumulada és de -10, el que implica que de mitjana es perd aquest període per només 0,67 punts de diferència. De les tres victòries d’aquesta temporada, en dues d’elles (Baskonia i Granada) es va guanyar aquest quart; sent contra els vitorians el millor últim quart del curs (27-18). És el quart en el qual els manresans anoten més punts (21,7) i en reben menys (22,4). I això que hi ha la taca negra del partit contra el Breogán (22-41).
Ara bé, en les dades globals d’aquest quart, hem d’afegir un petit asterisc: se n’han guanyat alguns on el partit estava pràcticament decidit a favor del rival, amb tot el que això implica. És el cas dels duels contra el Fuenlabrada (es guanya el quart de 8, però s’hi arriba perdent de 12), Gran Canària (+2 |-13), Joventut (+2 | -24) o Madrid (+5 | -19).
Ens queda el primer quart, el segon que més vegades ha guanyat el BAXI Manresa (6, amb un més que acaba empatat) però el segon en el qual presenta el pitjor diferencial de punts acumulat (-36). En les tres úniques victòries de la temporada, només contra el Baskonia es va començar guanyant (25-24), mentre que a Granada (25-20) i davant el Girona (14-23) l’inici de partit va ser dolent. Precisament el dels gironins va ser el segon pitjor primer quart de la temporada, només superat pel dia que el Barça va visitar el Nou Congost (13-30). El millor, el de l’últim partit davant el Saragossa (25-15).
Podem concloure, de manera general, que el BAXI Manresa comença relativament bé els partits, s’enfonsa abans i després del descans, i reacciona en els darrers 10 minuts de joc.
Sense factor Nou Congost
Pedro Martínez ha comentat en més d’una ocasió que l’equip té dificultats quan juga al Nou Congost, i que no pot aprofitar l’empenta de la gent. Una idea que corroboren algunes dades: a casa el BAXI Manresa ha guanyat el 31,2% dels quarts que ha disputat, pel 39,2% a domicili. Això sí, al Nou Congost han arribat dues victòries (balanç de 2-6), mentre que a fora només una (1-6).
Entrant més en el detall, a casa es comencen i s’acaben malament els partits: es perd el primer quart per 3,75 punts de diferència de mitjana, i el darrer per 4,12. Entre els dos, s’han guanyat 5 parcials i se n’han perdut 11.
Tot el contrari que quan es juga lluny del Nou Congost: es comencen força bé els partits (mitjana de -0,85, guanyant tres parcials i perdent els mateixos) i s’acaben de forma magnífica, amb una diferència positiva de 3,28 punts de mitjana. En l’últim quart s’han guanyat cinc parcials i només se n’han perdut dos, quelcom remarcable si tenim en compte que tan sols s’ha guanyat un dels set partits disputats. Per contra, els manresans presenten números vermells en el tercer quart, la tònica de la temporada que s’accentua a domicili: s’ha guanyat un sol parcial, i la diferència de punts és de -7,14 de mitjana.
Magnifico «estudio» que dibuja que es loq ue nos pasa Me gustaría añadir un par o tres de reflexiones. Alguna que vengo observando y diciendo desde media temporada pasada.
El basket de practicamos , rebote y contrataque y en general : correr y corre correr y siempre correr funciono muy bien y los resultados lo A mi, que prefiero un juego más elaborado, también en defensa, me pareció un estilo de «pan para hoy hambre para mañana». Desgraciadamente NO me equivoqué y llegamos af final de temporada muy justitos de gasolina. Y con ninguna solución táctica Esperé con ilusión y mucha curiosidad la pretemporada para ver que camino había elegido Pedro Martinez y por desgracia vi que seguía el mismo libreto. Todos los técnicos de la Liga, lógicamente, ya conocían el «corre» y así nos luce el pelo. NO me las quiero dar de lis litillo pero estaba claro que todos nos esperan y NO tenemos respuestas.
Otro tema es la confección de la plantilla que da para mucho, desgraciadamente.