
Exjugadors del BAXI Manresa: Com els hi ha anat la temporada?
La temporada del BAXI Manresa ha acabat i també ho ha fet la de molts jugadors que van passar recentment pel Nou Congost. A l’espera que acabin tots, repassem com els hi ha anat el curs a alguns dels exjugadors més il·lustres.
Seth Hinrichs
El de Minnesota va tornar a Alemanya i aquesta temporada ha jugat a les files de l’Hamburg Towers, amb qui ha disputat la lliga alemanya i l’Eurocup. En la competició domèstica pràcticament ha clavat els números que va aconseguir al Nou Congost el curs passat: 7,3 punts (7,8 a Manresa), 5,8 rebots (5,3) i 2,4 assistències (1,8) en 25 minuts de joc (24,3), per a un 11,8 de valoració (11,4). L’Hamburg va finalitzar la lliga regular en la setena posició amb 19 victòries i 15 derrotes, i als playoffs van caure per la via ràpida (3-0) davant el Telekom Bonn.
A l’Eurocup els seus números van ser inferiors (5,5 pts – 5 reb – 2,7 as i 8,6 val en 25,3 minuts), i el seu equip va acabar en setè lloc en el grup A (6 victòries i 10 derrotes), en el qual es van enfrontar a Andorra i Joventut. Als vuitens de final van caure davant el València per un contundent 98-80.
Martynas Sajus
El lituà continua amb la seva progressió i aquesta temporada s’ha destapat com un dels millors jugadors de la Bundesliga. A les files del Medi Bayreuth, Sajus ha acabat el curs amb una mitjana d’11,2 punts, 7,1 rebots i 0,9 taps per a un 17,3 de valoració en 26 minuts de joc. El seu equip ha acabat en 14a posició amb un balanç d’11 victòries i 23 derrotes, amb Sajus com a quart jugador més valorat de la competició. També ha sigut el quart que més rebots ha capturat i el novè que més taps ha col·locat.
També ha disputat la FIBA Europe Cup, on el seu equip va quedar eliminat en la segona fase. En 14 partits, va acabar amb 13,2 punts, 6,7 rebots i 18,9 de valoració, sent el segon més valorat de tota la competició.
Janari Jõesaar
L’estonià ha recuperat sensacions al Medi Bayreuth, compartint vestidor amb Sajus en un dels equips més fluixos de la Bundesliga. Jõesaar ha sigut un jugador important pel seu equip, com demostren els seus 28,2 minuts de joc de mitjana. Ha sigut el segon màxim rebotejador de l’equip amb 6 per partit, als quals ha sumat 10,4 punts (amb un 41,3% d’encert des del triple) per a un 13,7 de valoració.
A la FIBA Europe Cup va disputar 7 partits amb 8,7 punts, 5,1 rebots i 10,7 de valoració.
Scott Eatherton
Després de la seva magnífica temporada al BAXI Manresa, Eatherton va sorprendre fitxant pel Nagoya Diamond Dolphins japonès. I deixant de banda l’aspecte econòmic, el seu curs no ha sigut tan bo com es podia esperar. El pivot ha sigut el líder de l’equip amb 16,9 punts, 8,5 rebots i 3,1 assistències en 29 minuts de joc, per a un 23,2 de valoració. Després d’acabar la temporada regular en tercera posició, amb 34 victòries i 15 derrotes, els Diamon Dolphins van caure en la primera ronda dels playoffs per 2-0 davant els Brave Thunders.
Matt Janning
De l’Eurolliga a la lliga japonesa en tres temporades, amb parada a Manresa pel mig. Aquest ha sigut el camí de Janning, que aquest curs ha militat al Kawasaki Brave Thunders. El nord-americà nacionalitzat per Geòrgia ha estat discret en aquest primer any al país nipó: 12,9 punts i 3,8 assistències en 24 minuts de joc, per a un 12,5 de valoració. El seu equip va acabar la lliga regular en la segona posició de la conferència est, amb 42 victòries i 13 derrotes; i als playoffs van caure a les semifinals per 2-0 davant els Utsunomiya Brex, després d’eliminar a quarts als Diamond Dolphins d’Eatherton. Janning va millorar el seu rendiment en aquestes dues eliminatòries, acabant amb 17 punts, 5 rebots i 5,3 assistències. Com a curiositat, ha compartit vestidor amb Pablo Aguilar.
Jonathan Tabu
El belga va tornar al seu país després del seu decebedor pas per Manresa, i aquest curs ha jugat a les files del Limburg United. El seu equip ha finalitzat en la desena posició de la BNXT League (que agrupa equips de Bèlgica i Països Baixos) amb 16 victòries i 12 derrotes. Tabu ha estat 16,3 minuts a pista de mitjana, en els quals ha aportat 6,3 punts i 3,7 assistències.
Luke Nelson
El britànic ha viscut una temporada marcada per una lesió al genoll que l’ha deixat pràcticament fora de joc. Després de destacar al BG Gottingen alemany el curs passat, Nelson va fitxar pel Le Portel francès, amb qui només ha pogut disputar 12 partits. Els seus números van ser bons (8,3 punts i 4 assistències en 23,3 minuts de joc) i el seu equip va aconseguir salvar la categoria, el seu gran objectiu.
David Kravish
Les seves bones temporades al BAXI Manresa i al Brose Bamberg el van portar a fitxar pel Galatasaray, un dels equips més potents de Turquia i un dels grans candidats a guanyar la Basketball Champions League. Kravish s’ha tornat a mostrar com un jugador sòlid en les dues competicions, tot i la diferència de rendiment de l’equip en elles.
A la Super Lig el Galatasaray va acabar la lliga regular com a tercer classificat amb 20 victòries i 10 derrotes; i als playoffs van eliminar al Bahcesehir a quarts (2-0) i van posar contra les cordes a l’Anadolu Efes a les semifinals, amb qui van acabar caient al cinquè partit. Kravish ha jugat 27 partits en aquesta competició, amb 9,4 punts, 5,4 rebots i 13,5 de valoració en 22 minuts de joc.
A la BCL els seus números van ser inferiors, amb 7,2 punts, 5,3 rebots i 9,8 de valoració en 21,7 minuts. El Galatasaray va quedar eliminat en el TOP 16, en finalitzar en l’última posició amb 1 victòria i 5 derrotes al grup en el qual es van classificar l’Hapoel Holon i el MHP Ludwigsburg.
Tomislav Zubcic
Els aficionats manresans l’han tingut molt present aquesta temporada, i és que en el seu segon curs al Tofas Bursa es va enfrontar al BAXI Manresa en la BCL. Zubcic ha mantingut un rendiment similar al de la passada campanya a la Super Lig, amb 12,8 punts, 3,7 rebots i 12,3 de valoració en 25 minuts de mitjana. El Tofas no va complir amb el seu objectiu i va finalitzar novè, a les portes dels playoffs, amb 16 victòries i 14 derrotes.
A la BCL el conjunt turc va arribar fins als quarts de final, on va caure contra el campió Lenovo Tenerife. En la fase del TOP 16 es van enfrontar al BAXI Manresa, amb una victòria per cada equip, i Zubcic va estar a bon nivell: 14,5 punts (amb 6 triples anotats en els dos partits amb un 40% d’encert) i 3,5 rebots. En total, va acabar la BCL amb 11,9 punts, 3,7 rebots i 10,7 de valoració en 23,7 minuts de joc.
Siim-Sander Vene
Temporada moguda la que ha viscut l’estonià, que va començar la temporada amb el Limoges a França i la va acabar a Itàlia amb el Varese. Amb els francesos va disputar un total de 7 partits amb un rendiment baix: 3,7 punts, 1,3 rebots i 4,1 de valoració en 13,1 minuts de joc. Un cop tallat va fitxar pels italians, que han acabat en la 12a posició amb 12 victòries i 18 derrotes. A Varese va recuperar protagonisme i va mostrar la seva millor versió: 12,3 punts, 4,6 rebots i 13,7 de valoració en 28,2 minuts.
Erik Murphy
Segona temporada al Fukushima Firebonds, segon any sense aconseguir l’ascens a la primera categoria del bàsquet japonès. Murphy ha baixat una mica el seu rendiment respecte al curs anterior, però ha acabat amb 13,3 punts, 6,8 rebots i 17,2 de valoració en 25 minuts de joc. Els Firebonds van acabar en la sisena posició i van caure als playoffs davant els Sendai 89ers. Com a curiositat, Murphy ha compartit vestidor amb el seu germà Alex i s’ha enfrontat a David Doblas.
Patrik Auda
Un altre jugador que ha viscut el seu segon any al Japó, en el seu cas a les files del Yokohama B-Corsairs. La seva temporada ha sigut bona, amb 16,6 punts, 6,3 rebots i 17,2 de valoració en 27 minuts de joc. Això sí, el rendiment del seu equip ha sigut baix, acabant en l’onzena posició de la conferència est amb 22 victòries i 35 derrotes.
Scott Suggs
Aquest rodamón del bàsquet va aterrar aquest estiu al Lions de Ginebra, per disputar la lliga suïssa. Suggs s’ha destapat com el líder de l’equip amb 15,4 punts, 4,9 rebots i 15,4 de valoració en 30,3 minuts de joc. Els Lions van acabar la fase regular en la quarta posició i als playoffs van arribar fins a les semifinals, on van caure contra el campió Fribourg Olympic per 3-1.
Petar Aranitovic
Temporada complicada la que ha viscut el serbi a les files de l’Itzehoe Eagles de la segona divisió alemanya. Aranitovic ha rendit a un bon nivell, acabant amb 14,3 punts (això sí, amb un 23,8% en triples) i 2,8 assistències en 24,4 minuts, però el seu equip ha sigut un desastre: han perdut la categoria, finalitzant com a penúltims classificats amb només 4 victòries en 32 jornades.
Marijan Cakarun
En la seva tercera temporada consecutiva al Szolnoki Olajbanyasz, Cakarun ha tornat a demostrar que és un dels millors interiors de la lliga hongaresa. Numèricament ha sigut el pitjor dels seus tres anys a Hongria, i així i tot ha acabat amb 13,8 punts, 7,1 rebots i 17,2 de valoració en 26,6 minuts. El seu equip va guanyar la Copa de forma contundent (100-72 en la final davant el Szedeak) i va acabar la lliga regular en segona posició (18 victòries i 8 derrotes), però es va enfonsar als playoffs: eliminats a primera ronda contra el setè classificat, el KTE-Duna, per 1-3.